Високиот комесар на ОН за човекови права, Мишел Башеле предупреди за сериозно кршење на човековите права на воената власт во Мјанмар и ја повика меѓународната заедница да стори повеќе за да спречи ескалација на конфликтот, објави „А Њуз“.

Националните последици се ужасни и трагични, регионалните последици исто така можат да бидат длабоки, истакна Башеле.

Таа нагласи дека „меѓународната заедница мора двојно да ги зголеми напорите да ја врати демократијата и да спречи поширок конфликт пред да биде предоцна“.