Зголемениот број на инфицирани лица со Ковид-19 во Северна Македонија и во многу други земји е огромно предупредување. Одговорното постапување како колектив започнува со нашето поединечно постапување преку одржување на препорачаното физичко растојание, носење заштитни маски и често миење или дезинфицирање на рацете. Неопходно е да останеме претпазливи и да прифатиме дека и во претстојните месеци постои голема закана од Ковид-19 по нашите животи и општества.

Ова во писмена изјава го истакнува постојаниот координатор на Обединетите Нации (ОН) во државава, Росана Дуџак, која посочува дека олеснувањето на некои мерки не значи дека не треба да се штитиме, туку дека мораме да ги приспособиме начините на кои живееме и работиме – со претпазливост, одлучност и одговорност и покажување солидарност кон другите.

„Имаме апсолутна обврска да продолжиме да ги следиме насоките, кои овозможуваат да се минимизираат ризиците по нашите заедници и проактивно да се одговори на кризата, за да не се стави дополнителен товар на веќе и така оптоварениот јавно-здравствен систем. Системите за јавно здравство се прекумерно оптоварени во последниве неколку месеци и тоа е тест за нашата поединечна и колективна способност да се справуваме со тешки ситуации. Олеснувањето на мерките кои беа воведени ширум Европа и во Северна Македонија, вклучително и отворањето на границите, се прифатени и нудат доза на оддишка, но, истовремено наметнуваат огромна одговорност да ги примениме корисните лекции кои ги научивме последниве неколку месеци – и поединечно и колективно“, вели Дуџак која потенцира дека влијанијата од Ковид-19 се опустошувачки и нè тераат да размислиме за начинот на кој живееме.

Јакнењето на здравствениот сектор, потенцира таа, е еден од најголемите приоритети во Северна Македонија која мора да ги насочи своите заложби и одлучно да инвестира во здравствената заштита за да се зголеми подготвеноста и капацитетот за давање одговор бидејќи од тоа зависи животот на луѓето. Таа истакнува дека инвестирањето во здравствениот систем е нешто кое не важи само за сегашната пандемија, тоа е еден од начините да се подобри квалитетот на живот во земјата и да се обезбеди стратегија за одговор на слични шокови во иднина.

„Кризата послужи и како огромно предупредување за системските јазови и ранливости, како и нееднаквоста која опстојува во нашите општества – меѓу половите и оние кои се економски или социјално маргинализирани. Со ширењето на вирусот видовме неприфатливо зголемена стапка на семејно насилство и злоупотреба, детско запоставување и зголемена дискриминација во општеството и на локален и на глобален план. Способноста за справување и ублажување е во голема мера определена и влошена од постоечката нееднаквост и дека оние кои се оставени да заостанат зад другите се честопати оние кои се најтешко погодени“, вели Дуџак.

Потенцира дека за да може целосно да се разбере сложеноста и сериозноста на влијанијата од Ковид-19 ќе бидат потребни години и години за истражувања и анализи, а разбирањето и справувањето со влијанијата не се сведува само на броење на оние кои се инфицирани или ги изгубиле животите.

„Да сочувствуваме, покажеме емпатија и да не ги заборавиме оние кои се најзасегнати и нивните семејства и пријатели, е тоа што не прави луѓе. Животот мора да продолжи, да ни носи радост и надеж, но, работејќи во насока на закрепнување, мора да останеме претпазливи, одговорни и ефективно насочени кон јакнење на приоритетите за отпорност на нашите заедници. Сите достигнувања на Северна Македонија од независноста досега, ме уверуваат дека оваа прекрасна земја и топли луѓе имаат сила да ја надминат секоја криза. Како и секогаш, семејството на ОН е тука до вас да помогне и да ги слави вашите успеси, порачува Дуџак.