Борбените авиони на Британската морнарица ,,Тајфун“ денеска пресретнале два руски авиона во близина на воздушниот простор на Велика Британија, соопшти Британското воено воздухопловство.

Алармот за итна реакција ги подигна авионите на кралската флота (РАФ) од аеродромот Лосимут на северот на Шкотска. Британските авиони пресретнале два руски авиони од типот Тупољев -142 а (РАФ) сето тоа го опишал како ситуација од времето на студената војна.

Руските авиони најнапред ги открил НАТО додека поминувале низ ваздушното подрачје каде што патролира Северноатланската алијанса.

Руските авиони ТУ-142 се користат за извидување и противподморничко делување.

“Колегите од НАТО не известија  за двата сомнителни руски авиони кои му се приближуваат на нашето подрачје.Ги пресретнавме бидејќи делуваа во близина на Велика Британија а со задача да ги одвратиме од акцијата во таа област“ изјавил еден од пилотите.