„Албанија има право да го дигне гласот за можноста по јуни Македонија да биде раздвоена од заедничкиот пакет на двете земји за отпочнување на преговорите со ЕУ“, вели министерот за надворешни работи Бујар Османи .

– Одлуката за раздвојување не е ниту на Албанија ниту на Македонија, тоа е одлука на змејите-членки на ЕУ за тоа дали Албанија ќе ги започне преговорите во јуни. Но тоа не е од интерес на Албанија, затоа што овие состојби се циклични. Некогаш ние ја влечеме Албанија, некогаш Албанија не влече нас. Албанија има право да го дигне гласот, но сум свесен дека го дели мислењето дека долгорочно тоа не е и одговара, а и земји членки тврдат дека тоа ќе на наруши регионалната динамика, рече Османи како одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција.

Министерот смета дека нема да има потреба од раздвојување доколку до јуни дојде до некаков договор со Бугарија.

Според него, засега немаме сигнал од ниту една земја-членка која би преферирала одвојување на пакетот.

– Сите се заинтересирани да се заврши оваа работа за двете држави. Но дека прашањето ќе се актуелизира од јуни, доколку ние не ги почнеме преговорите, тоа сум сигурен. Дека Албанија ќе биде многу погласна, дека ќе се обиде да лобира и дека ќе има земји-членки кои ќе кажат дека навистина ќе треба да се најде решение, а тоа нас нема да ни одговара. Затоа треба да сме фокусирани да не дојдеме во ситуација ова прашање да се актуелизира, оцени Османи.

Шефот на македонската дипломатија информираше дека има документ како основа за договор со Бугарија, кој е прифатлив за македонската страна, но сѐ уште нема одговор дали тој е прифатлив и за Софија. Детали за тој документ засега не се споделуваат ниту со пратениците ниту со граѓаните.