Според потпретседателот на САД, Мајк Пенс, Црна Гора е пример дека НАТО се интересира за Балканот, и ги поттикна сите влади од овој регион да успеат да се приклучат во Европа и НАТО Алијансата.

Како што рече тој на денешната прес-конференција, со неговата посета на Црна Гора, САД ја потврдува поддршката на регионот, бидејќи идината на Западниот Балкан е кон Запад.

– Под раководство на претседателт Доналт Трамп, ќе продолжиме да се залагаме за Западен Балкан и ќе бидеме во партнерство за бробата против корупцијата, безбедноста, економскиот развој, слободата на медиумите. Ќе продолжиме да градеме силни односи помеѓу вашите воени структури и структури на САД, за влез во НАТО. Потребна е и ваша заложба, како што рече претседателот Трамп, и бараме конкретни акции исполнувајќи ги очекувањата на Алијансата за конечен влез во НАТО, рече потпретседателот на САД, Мајк Пенс од Црна Гора.

Тој порача дека Западен Балкан никогаш нема биде напуштен, и ќе продолжи да им помага на земјите во нивните евроатлантски интеграции.

Американскиот потпретседател Пенс кој вчера допатува во дводневна посета на Црна Гора денеска ќе учествува на Самитот на Јадранската повелба.

Домаќини на собирот се Црна Гора и Македонија која моментно претседава со Јадранската повелба.