Министерството за труд и социјална политика (МТСП) известува дека денеска започна етапната исплата на јулските пензии, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од ковид-19.

Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички, ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата. За денеска се предвидени исплати на пензии до 11.000 денари, утре (28 јули) се исплаќаат пензии од 11.001 до 14.000 денари, задутре (29 јули) од 14.001 до 18.000 денари, а во петок (30 јули) оние над 18.001 денар.

Од МТСП укажува дека пензионерите кои користат платежна картичка, поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, со парите ќе можат да располагаат од денеска. Тие можат да ја подигнат пензијата на банкомат, да ги користат средствата за плаќање во трговската мрежа или за електронски плаќања.