Грешка на возачот или техничка неисправност на автобусот, се наведуваат како првични можни причини за несреќата во која рано утрово загинаа најмалку 46 лица, а седум се повредени, изјави директорот на бугарската националната истражна служба, Борислав Сарафов.

Тој информира дека во опожарениот автобус имало 52 патници од кои 12 се деца. Првичните информации говорат дека нема бугарски државјани. Меѓу загинатите е и возачот на автобусот.

Бугарскиот министер за внатрешни работи Бојко Рашков, кој заедно за премиерот Стефан Јанев се на местото на автобската несреќа, изјави дека причината детално ќе се разјасни во текот на истрагата

Сликата е ужасна и не може секој да ја поднесе. Никогаш не сум видел вакво нешто. Тешко е да се одреди колку луѓе има и кои се, рече Рашков.

Тој истакна дека покрај опожарениот автобус, сообраќале уште три. Настраданиот автобус се движел последен.

Заштитната ограда на автопатот е уништена од автобусот, а сосема е можно пожарот да настанал во контакт на автобусот со заштитната ограда, рече Рашков.