Рускиот претседател Владимир Путин ги нарече колонии државите кои не можат сами да носат одлуки и да го обезбедат својот суверенитет. Тој истакна дека таквите земји немаат шанси да преживеат во тешка геополитичка војна.

„Светот се менува и тоа брзо. А за да го преземеме водството, не зборувам за глобално лидерство, барем на некој начин, се разбира дека секоја држава, која било нација, која било етничка група мора да си го обезбеди суверенитетот, бидејќи не постои средна компонента, средна држава. Или државата е суверена, или колонија… Нема сега да давам примери за да не навредам никого, но ако една држава или група држави не се способни да носат суверени одлуки, тоа е веќе до одреден степен колонија. . „Колонијата нема перспектива, нема шанси да преживее во таква тешка геополитичка борба“, рече Путин на средбата со младите претприемачи.

Тој додаде дека геополитичката војна во светот постојано трае. Сепак, Русија отсекогаш била „на чело на актуелните настани“. Според Путин, руската историја знае периоди „кога човекот мораше да се повлече, но само за да собере сила, да се концентрира и да оди напред“.

Тој додаде дека многу странски компании кои го напуштиле рускиот пазар ќе зажалат за својата одлука, а некои веќе жалат што морале да си заминат, но дека тоа е последица на политиката на земјите кои не се во можност да носат суверени одлуки.

„Во денешни услови кога некој скокнал некаде, заминал, решил да престане да работи овде, ќе зажали. Ова не е закана. Ќе се покаат, не затоа што некому му се закануваме, никому не се закануваме. Ќе зажалат, бидејќи Русија е земја со голем потенцијал. Навистина. И многумина жалат што мораа да заминат. „Но, сите тие се манифестации на внатрешната состојба на земјите кои не можат да носат суверени одлуки“, рече тој.

Тој изјави дека отфрлањето на руските ресурси во наредните години е малку веројатно.

„Што се однесува до отфрлањето на нашите извори на енергија, тоа е малку веројатно во следните неколку години, а не се знае што ќе се случи за неколку години, па никој нема да ги бетонира бунарите, нема таква потреба“, рече Путин.

„На крајот на краиштата, кон што води ова? Како сега, обемот на нафтата на светскиот пазар се намалува, цените растат. Тоа е се. Приходите на компанијата се зголемуваат во монетарна смисла. Сите тоа го гледаат, сите го разбираат“, додаде Путин. .

Одговорот на сите ограничувања во Руската Федерација ќе биде само дебирократизација на полето на одлучување во сите индустрии, изјави Путин.