Рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет со кој се поедноставува процесот на доделување руско државјанство на жителите на украинските региони Херсон и Запорожје, окупирани од Русија.

Уредбата ја проширува постапката за руско државјанство и пасоши достапна од 2019 година за жителите на областите контролирани од сепаратистите поддржани од Русија во украинските региони Доњецк и Луганск.