Бугарскиот претседател Румен Радев во телефонски разговор со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји денеска изразил очекувања на Софија дека дијалогот со Северна Македонија ќе доведе до конкретни резултати, јави дописникот на МИА од Софија.

Радев истакнал дека Софија е отворена за дијалог, поставила јасни прашања и очекува одговори и реални дејствија од Северна Македонија.

Шефот на бугарската држава смета и дека дневниот ред на билатералните односи меѓу Софија и Скопје не треба да биде подреден на надворешни влијанија, туку да се води отворено со ангажман од двете земји, што ќе го придвижува напред процесот на евроинтеграција на Северна Македонија.

Како главен акцент во тој дијалог, претседателот на Бугарија го посочил почитувањето на правата на Бугарите во С. Македонија, трајно искоренување на јазикот на омразата и почитување на бугарската историја и културно наследство во С. Македонија.