Американската команда за специјални операции за Европа (SOCEUR) ќе отвори база во Албанија на ротирачка основа, објави вчера албанскиот премиер, Еди Рама.

Ова е фантастична вест. Тоа е одраз на многу висок кредибилитет и многу блиска соработка, истакна Рама во видеопорака, читајќи ја изјавата на SOCEUR.

Специјалните сили, кои се високо обучени и опремени со напредна комуникациска опрема и оружје, често се користат во антитерористички или извидувачки операции и можат да се инфилтрираат во непријателските линии.

Сè уште не е целосно прецизирано каква ќе биде улогата на овие американски сили во Албанија. САД веќе имаат 600 војници стационирани на Косово, со цел да се одржи кревкиот мир повеќе од две децении по војната.