„Конечно се најдоа двајца лидери со  мозок во нивните глави за да стават конечен крај на спорот, рече портпаролот на грчката влада и министер без ресор Димитрис Ѕанакопулос  во говорот за време на расправата во грчкиот парламент.

Како што јави дописничката на МИА од Атина, Ѕанакопулос истакна дека со договорот, се затвора векот на Големи идеи, на национализми, на екстремизми и ескалации.

Говорејќи за опозициите во двете земји, рече дека доколку се споредат изјавите на ВМРО-ДПМНЕ и Нова демократија, тие се идентични.

„ВМРО-ДПМНЕ го нарекува господинот Заев предавник. Нова демократија и господинот Мицотакис го нарекуваат господинот Ципрас предавник. Прашањето е, на крај кој од двајцата е предавник? Господинот Ципрас или господинот Заев? Никој од нив двајца не е предавник, дами и господа од опозицијата“рече Ѕанакопулос.

 

Тој говореше по екс премиерот Андонис Самарас кој ја обвини Влaдата на Ципрас дека договорот „ќе предизвика експлозии и нема да го стабилизира регионот“.

„ Договорот што го носите сега признава македонска националност и македонски јазик, нешто што не помисли да го направи ниту еден грчки политичар во мнатото. И тоа е првата работа за која славеше Заев во Скопје. И сложеното име воопшто не е ни непреведено, како што лажно тврдеше премиерот, ќе биде преведено. И нема да биде ерга омнес, како што исто така лажно тврдеше. За нивното државјанство ќе имаме, внимавајте, тројно име, затоа што како што предвидува член 3, поинаку ќе се викаат на меѓународно ниво- Македонци, граѓани на Северна Македонија, поинаку ќе се викаат во Грција – граѓани на Северна Македонија и поинаку во внатрешноста на Скопје – само Македонци, рече поранешниот грчки премиер.

Коментирајќи ги деловите од договорот, Самарас рече дека член 7 „го зајакнува иредентизмот“, а член 6, може да значи дури и „забранување на протестите за грчкиот карактер на Македонија“. Поранешниот грчки премиер смета дека договорот ќе создаде проблеми и „со години ќе се караме за виното, за алвата, за млечните производи, за мермерите од Македонија, за имињата“.

Андонис Самарас, упати остри критики и обвинувања до Ципрас, за кој кажа дека не станал прозападен политичар,  „туку еден обичен yesman“ и „поголем скопјанин од Скопјаните“.

Предлогот да се гласа за недоверба на Владата на Ципрас го поднесе Нова демократија, а расправата треба да заврши вечерва.