Во Хрватска се појавија нови позаразни подваријанти на омикрон и предизвикуваат значително зголемување на бројот на нови случаи на заразени во последната недела, соопшти денеска Хрватскиот завод за јавно здравје (ХЗЈЗ).

Во ситуација кога се укинати сите епидемиолошки мерки, вирусот полесно се шири, а новите подваријанти Ба.4 и БА.5 поуспешно го заобиколуваат имунитетот стекнат со вакцинација, велат во ЦНИЗЗ за новото зголемување на бројот на новоинфициран.