Вицепремиерката и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска денеска ќе учествува на видеоконференциска средба на ресорните колеги на земјите членки на НАТО. Ова е прв министерски состанок на шефовите за одбрана на Алијансата на кој Шекеринска ќе учествува како претставник на полноправна членка на НАТО. Темата на состанокот е одговорот на НАТО на кризата со ковид-19.

Во својата дискусија, Шекеринска ќе се осврне на состојбите со коронавирусот во земјава и мерките што ги презема Владата за спречување на неговото ширење. Воедно, министерката ќе се заблагодари и за помошта од земјите членки на НАТО како САД, Турција, Норвешка,

Вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска денеска ќе учествува на видеоконференциската средба на министрите за одбрана на земјите членки на НАТО.

Ова е прв министерски состанок на шефовите на одбраната на Алијансата на кој министерката Шекеринска учествува како претставник на полноправна членка на НАТО.

Темата на состанокот е одговорот на Алијансата на кризата со КОВИД 19.

Во својата дискусија, Шекеринска ќе се осврне на состојбите со коронавирусот во земјава и мерките што ги презема Владата за спречување на неговото ширење. Воедно, министерката ќе се заблагодари и за помошта од земјите членки на НАТО како САД, Турција, Норвешка, Велика Британија, Чешка, Унгарија, Холандија, Словенија и Бугарија и ќе понуди поблиска соработка на нашата земја со КФОР на планот на намалувањето на последиците од ширењето на заразата.

Состанокот на НАТО сојузниците ќе се одвива преку заштитена конференциска врска и, освен за ковид-19, министрите за одбрана на 30. земји членки, ќе разговараат и за мисиите и операциите на Алијансата за време на пандемијата, како и за дезинформациите и спречувањето на лажните вести околу коронавирусот.