Панел-дискусија „Истанбулската конвенција и новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените – што ќе се промени во пристапот“ ќе се одржи денеска во Скопје, во организација на канцеларијата на Фондот за население на Обединетите нации – УНФПА во соработка со Британската амбасада.

Со панел-дискусијата ќе биде означен почетокот на проектот „Спречување и заштита од родово базирано насилство во Северна Македонија“, финансиран од Британската амбасада во Скопје, што го спроведува УНФПА.

Целта е да се поддржи Владата на Северна Македонија на ниво на целата држава да ги опфати и да почне со имплементација на интегрирани политики за родово базирано насилство, во согласност со принципите на Истанбулската конвенција. Панел дискусијата ќе се одржи во рамки на овогодишната кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња – Обој го светот портокалово: крај на насилството врз жените СЕГА!“, информираа од УНФПА.

На панел-дискусијата, како што најави организаторот, ќе се обратат министерката за труд и социјалнa политикa Јагода Шахпаска, сопругата на претседателот Елизабета Ѓоргиевска, британската амбасадорка Рејчел Галовеј, шефот за соработка на Делегацијата на ЕУ во Република Северна Македонија, Стефен Худолин и постојаниот координатор на ОН во Република Северна Македонија, Росана Дуџак.

Модератор на панел-дискусијата ќе биде шефицата на канцеларијата на УНФПА во Република Северна Македонија, Афродита Шаља Плавјанска.