По средбата пред три дена, претседателот на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК), Јаким Неделков и министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска повторно ќе седнат на преговарачка маса, на нова рунда преговори за барањата на Синдикатот.

По денешната средба на МТСП и СОНК која е предвидено да започне во 10:45 часот во просториите на Министерството, предвидена е изјава за медиуми, информира Министерството за труд и социјална политика.

По претходната средба на Министерството и Синдикатот, која се одржа во вторникот, и првиот човек на СОНК, Неделков и министерката Тренчевска се согласија оти спорот помеѓу двете страни е сè поблиску до конечно решение, а до кое се надеваат дека ќе дојде до крајот на оваа недела.

Министерката тогаш посочи дека МТСП и СОНК се прилижуваат кон ставовите, меѓутоа потребно е дополнително време за, како што рече, предлозите и од двете страни да бидат усогласени во институциите.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков, рече дека доколку не се дојде до заемно прифатливо решение со Министерството, тоа може да има последици, меѓутоа надминувањето на горчливиот проблем, како што рече, оди во добар правец.