Албанската национална агенција за храна информира дека на албанскиот пазар се продадени 11,747 килограми сладолед со канцерогена содржина.

По извршените контроли на албанскиот пазар, Aгенцијата за храна пресмета дека количина од 16,1 тони сладолед штетни по здравјето на луѓето е дистрибуирана на пазарите во земјата. Од нив продадени се 11,747 тони. Околу 20 тони сè уште беа во магацини на субјектите увознички и беа уништени, информираа од Агенцијата.

Се додава дека е откриен етилен оксид во увезениот сладолед „Баунти“, „Сникерс“ и „Твикс“, неколку недели откако овие производи беа повлечени од продажба во земјите на Европската Унија.

Од Агенцијата апелираат до граѓаните да пријават доколку забележат продажба на сладолед од споменатите брендови.