Владата на Словачка едногласно одобри донација на 13 борбени авиони МиГ-29 и дел од системот за воздушна одбрана на Украина, соопшти привремениот премиер Едуард Хегер. Тој додаде дека тоа е меѓународен договор.

„Словачката влада одобри испраќање 13 авиони МиГ-29 во Украина“, напиша тој на Твитер.

Хегер нагласи дека Владата ја донела одлуката во согласност со уставот, бидејќи Владата има надлежност да одобри меѓународен договор. Владата побара од Форин Офисот да процени дали ова е фундаментално прашање на меѓународната политика. Ова го потврдија мнозинството уставни адвокати, објави словачкото издание SME.

Тој додаде дека борбените авиони ќе ѝ служат на Украина за одбрана и ќе и помогнат во борбата против руската агресија. „Нашата влада е на вистинската страна на историјата“, додаде тој. Словачката војска ги приземји авионите во септември 2022 година, бидејќи за нив се грижеа руски техничари за кои владата сметаше дека претставуваат безбедносен ризик.

Според премиерот, други земји веќе и донирале борбени авиони на Украина и за нив ќе биде обештетена Словачка. „За нас се неупотребливи и ловците и системот за противвоздушна одбрана“, потсети премиерот.