Петмина од доскорешните  членови на Државната изборна комисија ќе добијат апанажа, одлучи собраниската Комисија за избори и именувања на денешната седница.

Апанажа во траење од една година добија поранешниот претседател на ДИК, Александар Чичаковски, потоа членовите од СДСМ, Виолета Дума и Игор Милев, Силвана Бонева од ВМРО-ДПМНЕ и Субхи Јакупи од ДУИ.

Останатите членови, Реџеп Прекопуца, Атанас Урумов и Сашо Срцев кои поднесоа оставка не побарале апанажа бидејќи се враќаат на претходните работни места.

Комисијата одлучи и поранешната пратеничка на ЛДП, Роза Топузовска Каревска да добие отпремнина од Собранието заради заминување во пензија.

Комисијата на денешната седница му ја прекина апанажата на Павле Трајанов поради назначување на друга функција, а апанажа добија и Дејан Бошковски кој беше разрешен од Комисијата за енергетика, Тања Таневска поранешен државен ревизор, и Власта Димковиќ доскорешен заменик министер за земјоделство.