Советот за безбедност на ОН денеска ќе гласа за нацрт-резолуција со која се осудува Русија за инвазијата врз Украина и бара таа итно и безусловно да се повлече, но тој обид може да биде неуспешен поради правото на Москва да стави вето.

Резолуцијата предложена од САД се очекува да биде разгледана од 193-членото Генерално собрание на ОН за неколку дена, изјави вчера висок претставник на американската администрација, кој побарал да остане анонимен.

Иако се очекува резолуцијата да биде блокирана во 15-члениот Совет за безбедност, Вашингтон и неговите сојузници сметаат дека ова гласање е шанса да се покаже дека Москва е изолирана поради нејзините постапки.