Автомобилите во Србија од 1 јануари во 2022 година ќе се оданочуваат според годината на производство наместо по кубикажа, најави министерот за финансии, Синиша Мали..

Заедно со предлог-буџетот за 2022 година, пред вас ќе имате предлози за изменување и дополнување на законот за сопственост и пренос на апсолутни права, кои ќе предложат како да се реши овој проблем, бидејќи имавме многу коментари од граѓаните и од други за кои постоечкото решение не е логично, рече Мали.

На пратеничко прашање дали може да се примени поправеден модел при оданочување на возилата наместо постоечкиот, бидејќи се случува износот на данокот да ја надмине пазарната вредност на возилото, тој одговори дека „само законско решение ќе овозможи постапката да се заврши многу побрзо и полесно.

„Овој проблем ќе биде решен до крајот на годината, а од 1 јануари во 2022 година ќе почнеме да спроведуваме новото решение“, посочи министерот за финансии на Србија.