Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ), бројот на новозаразени со ковид-19 е намален за 8 отсто минатата седмица во споредба со претходната. Од 13 до 19 декември заболеле 1922 лица.

Тестирани се 19.943 лица што е за 8,1 отсто повеќе од претходната седмица. Процентот на позитивност се движи од 6,9 до 12,4, а просечно е 9,6. Најмногу новозаразени има во Скопје.

Намалување на заболени има во сите возрасни групи, а најзастапени се лицата над 60 години (22,8 отсто). Најмалку заболени се регистрирани кај возрасната група од 0-9 години (3,5 отсто). Според полот, 52,8 отсто од заболените се жени, а 47,2 мажи.

Пријавени се 66 смртни случаи, најмногу (19) во Скопје и од возрасната група над 60 години (80,3 проценти).

Во минатата недела (13-19 декември) биле регистрирани 36 реинфекции на коронавирусот, а од почетокот на епидемијата вкупно се пријавени 1.013 повторени инфекции, односно 0,46 отсто од вкупно 221.411 заразени заклучно со 19 декември.

Хоспитализирани се 347 што е за 18,7 отсто помалку од претходната недела. Од нив, 243 добиваат кислородна поддршка и 12 се приклучени на механичка вентилација.

Според податоците на ИЈЗ за вчера, регистрирани се 335 нови случаи на ковид-19, од 3.543 тестирања, од кои 179 во Скопје. Евидентирани беа 515 оздравени пациенти и 13 починати лица. Вкупниот број на смртни случаи како последица на коронавирусот достигна 7.838. Активни случаи во целата држава има 5.182.