Прво треба да се дадат две дози на најранливите групи низ светот, а потоа да се дава третата доза вакцина.

Сегашните податоци не покажуваат дека има потреба од трета доза на вакцина против коронавирусот, изјави денеска водечкиот научник на Светската здравствена организација, Сомја Саминатан.

Говорејќи за третата или таканаречена „засилувачка“ доза, која се дава во богатите земји, советникот на СЗО, Брус Ајлворд, на истата прес-конференција во Женева истакна дека има доволно вакцини во светот, но дека тие не се рамномерно распределени.

Тој нагласи дека прво треба да се дадат две дози на најранливите групи низ светот, а дури потоа трета доза на оние кои веќе се вакцинирани со две.

– Но, ние сме уште далеку од тоа, рече Алворд.