ДКСК со глоби од 300 до 400 евра за неподнесување Анкетни листови, повеќето за екс-директори, но и за екс-пратеник во Собранието

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на денешната седница запре неколку предмети за недоставување или задоцнето поднесување Анкетен лист од страна функционери и именувани лица,...

Од неколку па се до стотици илјади евра – како „поминаа“ партиите со донациите за кампањата ни открива Државната антикорупциска комисија

Кој политички субјект со колку донирани финансиски средства или услуги , тргнал во битка за освојување на локалната власт, открива членот од Државната антикорупциска комисија за...

Антикорупциска постапува во случај кога директор на јавно претпријатие повторно си се самовработил како административец за пак да биде назначен за директор

Државната комисија за спречување на корупцијата денеска на седница разгледуваше прв случај – предмет пристигнат кај нив, за вработување кога едно лице директор во Јавно претпријатие...

Шаќири на средба со Билјана Ивановска од ДКСК: Решени сме да ги завршиме реформите

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири и вицепремиерот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси Љупчо Николовски денеска се сретнаа...

Ивановска: Ги охрабрувам граѓаните да пријават корупција, но и да го почитуваат Законот за укажувачи

Во јавноста се прави забуна меѓу оставка од морален аспект и професионална одговорност. Можеби затоа оставката на министерот за здравство, Венко Филипче ни се чини задоцнета,...

Извештај: Пораст на активности за намалување на ризици од корупција при вработувања

Процентот на имплементација на препораките е на ниско ниво, односно не се забележува нивно целосно спроведување, но затоа се забележува пораст на преземени активности од институциите...