Министерството за култура се оградува од Агенцијата за филм за истрагата на ДКСК

Министерството за култура, преку допис, најостро реагира на вчерашното соопштение на Агенцијата за филм на Република Северна Македонија што беше дистрибуирано до медиумите од нивната ПР...

Избори за ректор на УКИМ: Бојкот на кандидати, оставки во комисијата, претставки од НАкС

Професорите Петар Атанасов, Вујица Живковиќ и Драги Димитриевски се одлучија за бојкот на изборите и ставање на своите кандидатури во мирување, бидејќи како што истакнаа на Универзитетот му е одземено правото да добие ректор во транспарентна, објективна и фер процедура

Антикорупција: ИВЗ пет години без извештај за работењето до Централен регистар

Исламската верска заедница (ИВЗ) последните пет години не доставила основен извештај и годишна сметка до Централниот регистар. Поради непреземање на мерки од страна на Централниот регистар,...

Ивановска: Законот не ослободува од одговорност злоупотреба на позиција во вонредна состојба

Директорката на Државната Комисија за спречување на корупција во интервју за МИА порачува дека е потребна повисока свест за прекин на опасната спирала на корупција, а доколку се најдат во таква немила состојба, граѓаните да не бидат неми набљудувачи на коруптивно однесување мислејќи дека тоа не ги допира

ДКСК: Наводите за номинирање на Дескоска во Венецијанската комисија се неосновани

Според правилата на Советот на Европа и Венецијанската комисија, членовите не ја претставуваат ниту земјата, ниту институцијата во која работат, туку делуваат исклучиво во свое име, а согласно правилата за спречување судир на интереси, не учествуваат во расправата и одлучувањето за прашања кои се однесуваат на државата од која се номинирани, истакна претседателката на Државната Комисија за спречување корупција, Билјана Ивановска

Ивановска: Јавното обвинителство сè уште работи под притисок

Во тој контекст, претседателката на Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) наведе две причини - првата е што за некои предмети сè уште нема одговори, а втората е дека за некои предмети, пак, се добиваат многу брзи одговори што според неа упатува на различни нарачки