Дали во ДИК се крадат стотици илјади евра од избори?

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) поднесе четири иницијативи до Јавното обвинителство со цел да се утврди дали при печатењето на гласачките ливичиња и изборниот материјал, вработени во Државната изборна комисија (ДИК) краделе државни пари. Иницијативите се однесуваат на парламентарните избори во 2016 година, потоа на локалните избори во 2017-та, па на референдумот во 2018-та и на крајот, последните, претседателските, оваа година. Иако сите изборни процеси се различни, сепак, однесувањето на административните служби во ДИК, задолжени за спроведување јавни набавки било идентично за сите четири изборни циклуси

Бонуси во СЈО: Антикорупциска комисија ќе чешла анкетни листови на обвинителите

Најавено е вршење на увид во пријавените промени на имотна состојба на обвинителите во СЈО. Случајот се најде на тапет и во Државното обвинителство. Тајноста на податоците за висината на бонусите делени во СЈО се клучен елемент кој фрла сомнеж на начинот на кој се исплаќале додатоци за доверливост, вели државниот обвинител Љубомир Јовески