Заев: Мора да стиснеме заби, во Буџетот ќе недостасуваат 2,2 милијарди евра

Во интервју за Фактор, лидерот на СДСМ вели државата дури и да најде 1,2 милијарди евра преку кредити, една милијарда евра ќе мора да се обезбеди од дома, преку заштеди. Затоа се неопходни овие мерки, меѓу кои намалување на платите на функционерите, но и на сите вработени во јавниот сектор до ниво од минималната плата од 14.500 денари

Предизвици за економијата со кризата од коронавирусот

Кризата предизвикана од коронавирусот е многу полоша и многу пожестоко ќе се одрази врз економијата за разлика од финансиската криза пред десетина години по распадот на берзите и импликациите што ги имаше врз банките во САД кога се прелеа низ целиот свет, порачува поранешниот вицепремиер за економски прашања

Бектеши: Туристичките агенции ќе издаваат ваучери за пропаднатите аранжмани

Граѓаните кои уплатиле туристички аранжман, а им пропаднале поради кризата со коронавирусот, ќе добијат ваучер од туристичките агенции со важност до 31 декември во 2021 година. Ова го сооопшти министерот за економија, Крешник Бектеши на денешната прес-конференција

Ангеловска: Се откажувам од платата додека трае кризата, време е за солидарност

Министерката за финансии, Нина Ангеловска, повикувајќи се на предвидувањата на меѓународните институции, на денешната прес-конференција рече дека најголемиот шок за економијата се очекува во вториот квартал...

Коронавирус: Консензус на економистите за рецесија

Економските експерти кои учествуваа на европскиот панел се скептични во однос на капацитетот на институциите за економска политика во Еврозоната да одговорат на предизвикот од потенцијалната штета од Ковид-19. Повеќе од нив како голем проблем ја посочуваат неможноста да се координира фискален одговор

Заев ветува 100.000 нови работни места, 36.000 денари просечна плата и 18.000 минимална

Тој најавува поддршка од 600 милиони евра за бизнисот, односно 300 милиони евра поддршка од државата за домашни и странски инвестици и уште 300 милиони европски средства за развој на домашната економија