Кинескиот премиер Ли Кечијанг на тркалезната маса со лидерите на големите меѓународни институции рече дека кинеската економија е длабоко интегрирана во светската економија и дека ќе биде сè поотворена.

Отворањето е самостоен избор за постигнување развој, а вратата ќе се отвора пошироко и пошироко, рече Ли на шестиот видео дијалог на тркалезната маса во формат „1+6“, пренесува Бета.

Според кинеската медиумска групација (ЦМГ), за време на вчерашниот дијалог, Ли истакнал дека оваа година се навршуваат 20 години од членството на Кина во Светската трговска организација (СТО).

Во изминатите 20 години строго се придржувавме до правилата и искрено ги исполнивме нашите ветувања, што е од корист не само за нашиот сопствен развој, туку и за светот, рече тој.

Ли додаде дека Кина се придржува до рамномерниот развој на извозот и увозот и не се стреми намерно кон трговски суфицит, како и дека обемот на увозот се зголемува од година во година, така што Кина е втор најголем увозен пазар во светот веќе 12 години по ред.

Според него, Кина активно учествува во регионалната економска соработка и го промовира стапувањето во сила на Договорот за регионално сеопфатно економско партнерство (RCEP) на почетокот на следната година.

Ова е најнаселената зона за слободна трговија во светот со најголем економски и трговски обем и најголем потенцијал за развој. Тоа ќе додаде нов поттик за регионалното отворање и економското закрепнување, рече Ли.

Тој нагласи дека земјата ќе продолжи да се шири на високо ниво кон надворешниот свет, за да може светот да ги сподели новите можности за развој на Кина.