Ковачевски: Нашиот јазик е впишан во ОН и во документите на ЕУ, за јазикот и идентитетот ниту се преговара, ниту ќе се преговара

„За јазикот и идентитетот ниту се разговарало, ниту се преговара, ниту ќе се преговара во иднина“, истакна премиерот Ковачевски во интервју за Националната радиотелевизија и додаде...

Стефоска: Со чествувањето на Блаже Конески, ги негуваме љубовта кон земјата и културата на мирот

Кога го чествуваме Блаже Конески, ние ја чествуваме убавината – преку неговата уметност, потоа високата морална свест и супериорноста на разумот, знаењето и доблеста како и...

Македонското друштво „Илинден“ – Тирана ја поддржува Резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ

Македонско друштво „Илинден“-Тирана дава целосна поддршка за Резолуцијата предложена од ВМРО-ДПМНЕ, со цел да се заштитат „националните интереси во спорот за македонскиот јазик, идентитет и историја...

Силва: Лапсус на Закаријаш, македонскиот јазик е кодифициран во 1945 година

Министерот за надворешни работи на Португалија, Аугусто Сантош Силва ги коментираше последните случувања околу содржината на португалскиот предлог за надминување на спорот меѓу Скопје и Софија...

Заев: Нашиот јазик е македонски, да престанат да го навредуваат со „северџански“

Македонскиот јазик е наведен како јазик на кој треба да се преведе европското законодавство пред да станеме држава членка на ЕУ. Ова е уште една потврда и признание за македонскиот јазик. Ова нека биде и апел да запрат со лагите оние кои со месеци лажеа и велеа дека „сме го изгубиле јазикот“. И да престанат да ни го навредуваат и омаловажуваат нарекувајќи го „северџански“. Ние зборуваме македонски јазик, кој полека станува дел од големото европско семејство, заедно со останатите европски јазици, рече лидерот на СДСМ на денешната прес-конференција пред македонското Собрание