Анализа: Сè потешко се враќаат долгови – нефункционалните кредити со раст од 21,4 отсто

Од 2008 година кога светот ја живееше големата финанасиска криза, за првпат во првиот квартал од оваа година е регистриран најголем квартален раст на нефункционалните кредити...

„Виси“ли кредитирањето на новиот Клинички центар

Новиот Клинички центар нема да се гради со кредит од конзорциумот од трите банки,  Ерсте груп, Раифазен банк и Уникредит како што беше одлучено, но неизвесно е и кредитирањето од двете развојните банки ЦЕБ и ЕИБ

Кредитни (не)прилики: Историски ниски камати, но далеку од европските

Зголемување на цената на банкарските производи не се очекува до крајот на годината, но затоа има најави за можно натамошно намалување за што банкарите нагласуваат дека нема да биде значително. Добра вест, според нив, е дека движењето на каматните стапки годинава ќе биде во корист на крајните корисници.

Анализа: Општини тонеле во долгови, ама не запреле со нови вработувања

Повеќе од 120 милиони евра должат општините за неподмирени обврски кон добавувачи, кредити, долгорочни заеми, судски решенија и камати. Новиот ревизорски извештај со наслов „Преземње на...