Главната експертка за економија на ММФ Гопинат: Цените на енергијата треба да паднат на почетокот на 2022 година

Цените на енергијата, кои се зголемија во последните денови, најверојатно ќе останат високи во наредните месеци, но ќе почнат да паѓаат на почетокот на следната година, изјави главниот економист...

Има „грб“ во Извршниот одбор: ММФ ја потврди довербата во Кристалина Георгиева

Извршниот одбор (ИО) на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ) ја потврди целосната доверба во директорката, Кристалина Георгиева, откако ги испита обвинувањата против неа за наводни притисоци врз...

Бесими на состаноци на ММФ и СБ: Фокусот на клучните реформи насочени кон фискална консолидација

Министерот за финансии Фатмир Бесими ќе учествува на годишните средби на ММФ и Светска банка, кои поради пандемијата и овојпат се организираат онлајн. На состаноците, кои...

ММФ за македонската економија: Годинава пад од 4 отсто, наредната раст од 7 отсто

Во најновиот извештај се наведува дека „Владата брзо одговорила со целни мерки и со привремена фискална поддршка за амортизирање на социјалниот и економски удар од кризата и за заштита на ликвидноста на компаниите, за зачувување на работните места и помош на невработените и најранливи категории граѓани“

ИО на ММФ одобри 176,5 милиони евра за Македонија

Средствата ќе бидат исплатени преку Инструментот за брзо финансирање (Rapid Financing Instrument (RFI)) и ќе помогнат во финансирање на мерките за здравствена и макроекономска стабилизација, обезбедување на итните потреби на платниот биланс што произлегуваат од пандемијата предизвикана од ковид-19 и забрзување на поддршката од меѓународната заедница

ЕУ одбра: Бугарката Кристалина Георгиева е европски кандидат за шеф на ММФ

Во вториот круг на гласање на што му претходеше 12 часовна дебата, таа го победи Холанѓанецот Јерун Дајселблум, откако гувернерот на Централната банка на Финска, Оли Рен и шпанската министерка за економија, Надиа Калвино се повлекоа пред првото изјаснување.