Германија: Казна од 2.500 евра за родители кои не ги вакцинираат децата против морбили

Според статистиката на Епидемиолошкиот институт „Роберт Кох“, 93 отсто од децата во Германија се вакцинирани против морбили. За искоренување на оваа болест, според експертите, неопходна е стапка од 95 отсто

Косово меѓу земјите со највисок степен на вакцинација

Претседателката на собраниската Комисија за здравство, Беса Бафтиу вели дека благодарение на високиот процент на имунизација во последните години не е забележан ниту еден случај на сипаници, но подвлекува дека и натаму останува проблем вакцинирањето на децата од заедницата Роми, Ашкалии и Египќани (РАЕ)

Морбили во Скопје: До 19 часот се вакцинирани 488 деца со МРП вакцина

Од министерството за здравство апелираат до родителите за вакцинација на децата со МРП вакцина за која велат дека е висококвалитетна и ефективна, а производител е „GlaxoSmithKline“ од Белгија. Вакциналните пунктови во поликлиниките „Букурешт“, „Бит Пазар“ и „Јане Сандански“ ќе работат и утре (04.01.2019 година) до 19 часот