Почна отстранувањето на линданот во ОХИС

Денеска во кругот на поранешната фабрика ОХИС стартуваше долгоочекуваното чистење на малата депонија контаминирана со линдан и неговите изомери, жешка точка која претставува голема опасност за...

„Екоцентар 97“: Девет хемиски материи во ОХИС препакувани и подготвени за транспорт

Во моментот се очекува финална координација со компанијата од Швајцарија која треба да го изврши процесот на согорување. Санирани се и садовите под притисок со хлор (81 боца и еден контејнер) и истите беа натоварени во АДР возило и испратени во специјализирана компанија во Србија каде што се изврши санација на оштетените вентили по што супстанцата беше извлечена со процес на дегазација, соодветно истретирана и вратена во кругот на фабриката во Скопје, се вели во соопштението на компанијата „Екоцентар 97“

Макрадули уверува дека не постои никаква опасност: Инцидентот во „ОХИС“ е саниран

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска преку својот Фејсбук профил информира дека инцидентот во фабриката „ОХИС“ е целосно саниран и оти нема...