Пливање: Анастасија Богдановски и машката штафета со нови рекорди

Македонскиот знаменосец на Игрите во Рио го подобри, досега, најдоброто национално време (26,48 секунди) во трките на 50 метри слободно, Блажевски, Ангеловски, Чепишевски и Петровски со нов најдобар резултат на 4х50 метри мешано

Пливање: Ангеловски го собори Маленко, па Блажевски го урна Ангеловски

Државниот рекорд на 50 метри слободно во 25 метарски базени што повеќе од една деценија гласеше 23,54 секунди денеска најпрво падна на 23,43 секунди, а потоа и на 23,07 секунди на 13. СП во кратки базени во Онтарио, Канада

Пливање: ФИНА го суспендира Русинот Мелников на осум години

Тој е фатен дека користи хормон за раст во пресрет на квалификациските трки за олимписките Игри во Рио де Жанеиро. Со оглед дека има 26 години, а од суспензијата ќе излезе на 34, ова значи и крај на неговата кариера