Листата за помилувања вратена во затворските управи: Надлежните уверуваат дека ќе нема ниту едно спорно име

Листата за групни новогодишни помилувања ја прават затворите, ја доставуваат до Министерството за правда, а оттаму списокот со имиња на оние кои бараат порано да излезат...

Кој го запали фитилот на меѓуетничка и политичка нетолеранција: Од акт на милост направија резил помилување

Помилувањето како казнено – правен институт во контекст на ресторативната правда е неопходнo, ако се имаат предвид последиците кои ги предизвикува самoтo по себе, како за...

Како новогодишна честитка: Листа за помилување на 48 затвореници, меѓу нив Нинџа и Кочан

Осудениот за тероризам за крвавиот четврток во Собранието во 2017 година, Александар Василевски-Нинџа и бизнисменот Сеад Кочан се најзвучните имиња на листата со 48 затвореници за...

Одложена правда во 2019 година: Јанева од шефица на СЈО, до обвинета во „Рекет“

Јавноста во изминатата година слушна и за изначита за сите правни недоречености, слободни толкувања на правната материја и за „црни дупки“ во Законот за казнено право преку Т-случаите, кои годината ја почнаа во Специјалното Јавно Обвинителство (СЈО), а ја завршија во Основното Јавно Обвинителство (ОЈО)

Иванов нема право да аболицира – едногласни се Сиљановска, Пендаровски и Река

Претседателските кандидати се согласуваат дека Иванов нема право да потпише укази за помилување, без да има таква иницијатива од Министерството за правда. Гордана Сиљановска Давкова, претседателски...