Сведок во „Таргет-Тврдина“: Мијалков, Грујевски и Николиќ имаа пристап до прислушуваните броеви

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 година до 2015 година, незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби. Комуникацијата била следена пред да бидат издадени судски наредби и по завршување на траењето на важноста на 1.541 број или вкупно 5.827 телефонски броеви. Прислушувани биле над 20.000 граѓани

Спасовски: Уште во април укажав на можноста за снимање во ОЈО

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска одговарајќи на пратеничко прашање во врска со прислушувањето во Основното јавно обвинителство рече дека телефонската централа во Обвинителството е...

Кој прислушувал: Исти централи како во ЈОРМ има и во други институции

Власта и опозицијата бараат одговорност и меѓусебно се обвинуваат за откриените системи за прислушување вградени во телефонските централи во обвинителството и во Основниот суд Скопје 1....

Спасoвски за „големото уво“ во ЈОРМ: Има истрага, ќе има и одговорност

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во врска со скандалот со прислушување во Јавното обвинителство посочи дека опремата била инсталирана во 2013 година и оти информацијата ја добиле пролетта преку свои внатрешни извори по што веднаш ги информирале Јавниот обвинител и претседателот на Основниот суд Скопје 1

Влада: Прислушувањето во ЈО е рецидив од минатите структури

-Тоа што можеме да го кажеме дека МВР е целосно вклулено во предистражната постапка. одговорноста мора најпрво да биде идентификувана, утврдена и целиот случај да има ефикасна судска разрешница, рече Бошњаковски

Јанева: Со Таргет Тврдина ќе докажеме дека 20.000 граѓани биле слушани

Специјалното јавно обвинителство има многу докази дека лицата кои се обвинети во случајот „Тврдина-Таргет“ прислушувале и тоа ќе го докажеме пред суд, изјави денеска специјалната јавна...