Ристевска Јорданова: Да престанеме да бидеме заложници на одлуката за почеток на преговорите со ЕУ

Малинка Ристевска Јорданова е еден од домашните авторитети за евроинтеграциите чие мислење е секогаш добредојдено во политичките кругови а пред се во јавноста, поради компетентноста и...

Есенска сесија на ПССЕ во Стразбур: Димитров со презентазија на напредокот на С. Македонија

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров денеска ќе има специјално обраќање на есенската сесија на Парламентарното собрание при Советот на Европа (ПССЕ)....

Комитет при Советот на Европа: Нови критики за условите во македонските затвори

И покрај малите подобрувања, вклучително и реновирање на едното крило на истражниот оддел на Затворот Скопје и затворањето на три проблематични крила на затворот „Идризово“, Комитетот...

Советот на ЕУ го држи „под клуч“ нон пејперот за прекројување на границите на Западен Балкан

Генералниот секретаријат на Европскиот советне дозволува објавување на неофицијалниот документ во врска со контроверзниот нон-пејпер за смена на границите на Западен Балкан, јави австриската агенција APA. Агенцијата...

Македонската делегација во Стразбур остана без глас поради родова нееднаквост

Годинашната сесија на Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ) започна со оспорување на овластувањата на македонската делегација по барање на унгарската пратеничка Зита Гурчаи од групата на социјалистите и демократите. Собранието на Северна Македонија со 46 жени парламентарки, односно со 38,3 отсто од вкупниот состав, се наоѓа на 21-то место на светско ниво, но во шестчлената делегација во ПССЕ само две се жени

Совет на Европа со совет до Албанија: Посилнa заштитa на правата на малцинствата меѓу кои и македонското

Во извештајот на Комитетот е опфатена и положбата на македонското национално малцинство во Албанија, за кое, како што стои во извештајот е обезбедена настава на мајчиниот јазик само во шест училишта во областа на Корча. Од друга страна, инцијативата за создавање на паралелки за настава на македонски јазик во Требишта, беше попречена од страна на регионалните дирекции за образование, наведуваат експертите на Советот на Европа