Талибанците соопштија дека наскоро и официјално ќе претстават и воведат нов систем на владеење во Авганистан. Радикалното талибанско движење има намера да го претстави новиот политички систем што ќе управува со Авганистан во блиска иднина, изјави портпаролот на движењето за Ројтерс, пренесува ТАСС.

Експертите по право, религија и надворешна политика имаат намера да го претстават новиот систем на владеење на (земјата) во наредните недели, рече тој.

Претставникот на талибанците додаде дека новата форма на владеење ќе биде насочена кон заштита на интересите на целото население. Согласно договорите меѓу Кабул и Вашингтон за повлекување на западните сили, Авганистан не смее повторно да стане рај за меѓународен тероризам.

Портпаролот на Талибанците негираше нивна вмешаност во немирите на Меѓународниот аеродром во Кабул, кои, според него, биле предизвикани од недостигот на јасен план за евакуација.