„Top Gun: Maverick“ официјално станува вториот филм од 2019 година кој надмина милијарда долари на глобалниот бокс офис. Во продолжението на „Top Gun“ од 1986 година, се гледа враќањето на пилотот на Том Круз, Пит „Маверик“ Мичел. Филмот го прикажува Маверик кој овојпат ја презема учителската улога, тренирајќи нова група пилоти за опасна мисија на непријателска територија, вклучувајќи го и Петелот (Мајлс Телер), синот на покојниот Гуска (Ентони Едвардс).

„Top Gun: Maverick“ заработи речиси универзално позитивни критики и од публиката и од критичарите, при што многумина ги фалат импресивните воздушни борбени секвенци. Косински претходно изјави дека снимиле над 800 часа снимки за филмот, при што од актерите се барало да поминат значителна обука за да можат да се снимаат додека се во пилотската кабина на вистински борбени авиони.

Според новиот извештај од „Deadline“, Top Gun: Maverick сега официјално надмина 1 милијарда долари на глобалниот бокс офис, станувајќи вториот филм од 2019 година да го направи тоа по „Spider-Man: No Way Home“ минатата година. Милијарда долари опфаќаат 521,7 милиони долари заработени дома и 484,7 милиони долари од меѓународните пазари. И „Top Gun: Maverick“ и „Spider-Man: No Way Home“ се единствените филмови што ја постигнаа оваа импресивна пресвртница откако „Avengers: Endgame“ урна рекорди на бокс офисот по објавувањето во 2019 година.