Главната домашна безбедносна агенција на Украина соопшти дека открила руска шпионска мрежа во која е вклучен украинскиот пратеник Андриј Деркач, кој претходно беше обвинет од Соединетите држави дека е руски агент.

Службата за државна безбедност соопшти дека Деркач, чие место на живеење не е јасно, формирало мрежа на приватни безбедносни фирми за да ги искористи за да го олесни и поддржи влезот на руските единици во градовите за време на инвазијата на Москва на 24 февруари, пренесува Ројтерс.

Деркач не можеше веднаш да се контактира за коментар. Тој претходно негираше дека сторил нешто лошо и рече дека бил цел на откривање на корупција.

Во соопштението, SBU го цитираше сведочењето на парламентарниот помошник на Деркач, Ихор Колихаев. Се наведува дека тој бил уапсен на почетокот на војната и го обвиниле дека бил посредник меѓу Деркач и руската воена разузнавачка агенција.

Колихаев рече дека безбедносните фирми на Деркач „морале да обезбедат премин на (руски) возила, да влезат во оклопни возила со руски знамиња и на тој начин да обезбедат (на руската армија) мирен влез во градот“.

СБУ соопшти дека Деркач добивал суми од 3-4 милиони долари на секои неколку месеци за да го исполни планот.

Деркач беше санкциониран од американското Министерство за финансии во септември 2020 година за, како што рече, обиди да се влијае на претседателските избори во САД во 2020 година.

Во тогашното соопштение за санкциите на Министерството за финансии се вели дека Деркач бил „активен руски агент повеќе од една деценија“.