Политичката партија Левица во Управниот суд денеска поднесе 102 тужби за заштита на избирачкото прво на подносителите на листите. Од Управен информираат дека за одржување на јавните седници по тужбите ќе биде дополнително сооопштено.

Управниот суд за денеска има закажано повеќе јавни расправи по поднесените 75 тужби од Алијанса за Албанците и Алтернатива, како и едната тужба поднесена од политичката партија Интегра. Тужбите, како што претходно најави претседателот на Управниот суд, Бурим Сејдини, се поделени на неколку судечки совети формирани со жрепка.

Рокот за поднесување на тужби до Управниот суд е 24 часа откако политичките партии ќе ги добијат решенијата од Државната изборна комисија (ДИК) за отфрлање/одбивање на приговорите за предвремените парламентарни избори.

По одлуката на Управниот суд и добивањето на евентуалните одлуки од Уставниот судот, за заштитата на избирачкото право, во ДИК, согласно законот, Комисијата ќе ги објави официјалните конечни резултати од предвремените парламентарни избори. Потоа ДИК ќе издаде уверенија на избраните пратеници. Крајниот рок за одржување на конститутивната седница на Собранието е 4 август.