Германската фармацевтска компанија „Гересхајмер” отвора нова фабрика во ТИРЗ Скопје 2 во која ќе вложи над 126 милиони евра, што претставува рекорден износ на инвестиција од основањето на Технолошко-индустриските Развојни Зони (ТИРЗ).

Во новата фабрика на фармацевтскиот гигант „Гересхајмер“ со високо-напредна технологија ќе се произведуваат специјализирани производи од медицинско стакло и шприцеви за вакцини и сл. Планирано е отворање на над 180 нови работни места со просечна плата двојно над државниот просек. Почетокот на градбата се планира во третиот квартал од 2022 година, додека сериското производство треба да започне во 2024 година.

„Гересхајмер“ во ТИРЗ 2 веќе го реализира првиот проект за производство на технолошки продукти за фармацевтската индустрија. Првичната инвестиција од 25 милиони е веќе зголемена на над 60 милиони евра.

„Гересхајмер“ е водечки глобален партнер во фармацевтската и здравствената индустрија кој произведува специјализирани производи од медицинско стакло и пластика, како шприцеви, канили, шишенца за вакцини и сл. Оваа компанија има погони за производство во над 36 локации во Европа, Северна и Јужна Америка и Азија со околу 10.000 вработени и остварува приходи од приближно 1,4 милијарди евра.

Потпретседателот на германскиот гигант, Оливер Бургел, во разговор за Дојче Веле ја пофали Македонија за условите што ги нуди во однос на странските инвестиции.

„Кристално јасно е дека покрај условите и поддршката, влијание имаа и добрата инфраструктура, расположливот висококвалификуван кадар со висока работна етика, кој ќе треба да го дообучиме за специфичноста на нашиот бизнис, поддршката од властите, посебно тука би ја нагласил поддршката од страна на Технолошко-индустриските развојни зони кои се посебно посветени во поддршката, кои ја разбираат локалната потреба да се забрзаат работите кога има потреба за такво нешто, што е секако од голема поддршка за нас. Исто така и политичката стабилност. Но, исто така многу важно е што Северна Македонија е перфектна позиција за нашата европска производствена мрежа и повеќе од тоа – нашите клиенти можат многу лесно да ја посетат СевернаМакедонија, што е исто така добра работа. Тоа се покажа уште со првичната инвестиција. Сѐ ова одигра клучна улога во одлуката за да ја прошириме нашата инвестиција“, рече Оливер Бургел.

Фото: Од отворањето на фабриката „Гересхајмер“ во 2021 година кога беше премиер Зоран Заев

Одлуката за инвестицијата Бургел ја соопшти на средбата со премиерот Димитар Ковачевски и директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски.

Премиерот Ковачевски искажа задоволство од одлуката на компанијата „Гересхајмер” да инвестира во Северна Македонија и рече дека е тоа потврда за владините економски политики и позитивната инвестициска клима во земјава. Ковачевски додаде дека новите инвестиции и вработувања во услови на светска криза се од голема важност за подобрување на стандардот на граѓаните и економскиот развој.

Директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски нагласи дека со ова Северна Македонија влегува на мапата земји кои имаат капацитет и услови за сериозно големи висококвалитетни инвестиции од кои има директен бенефит за граѓаните и државата. Тој додаде дека ова се должи на новиот концепт на ТИРЗ кој се базира на препознавање на потребите на инвеститорите и флексибилниот пристап. Исто така нагласи дека клучен адут во привлекувањето на странски инвестиции во контекст на глобалните случувања е стабилноста гарантирана со членството во НАТО.

На состанокот потпретседателот на „Гересхајмер“, Бургел истакна дека Северна Македонија има одлична клима за водење бизнис. Пристапот до квалитетна инфраструктура, соодветна квалификувана работна сила и добрите пракси на работење биле клучни за одлуката за оваа голема инвестиција, рече тој. (Р.Н.)