Утре на пладне на плоштадот „Македонија“, здружението за заштита на животни „Анима Мунди“ и група граѓани организираат протестен марш за итно регулирање на продажбата на отрови.

Граѓанските активисти за заштита на животните велат дека во последно време е зачестена појавата на фрлање отрови за труење на животни.

„Медиумите треба да направат поголема кампања и почесто да предупредуваат на опасностите од фрлањето отров, не само за милениците и бездомните животни, туку и за децата и бездомниците“, апелираат активистите.

Во Македонија продажбата на отрови од прва категорија не е ограничена со поседување лиценца, а продажбата не се евидентира. Целта на протестот е промена на регулативата.

Граѓаните кои ќе забележат дека некаде има фрлено отров, треба да се јават во полициска станица, на телефонскиот број 192.