На Олимписките игри во Токио, според резултатите од новите тестови од 17 до 19 јули, се евидентирани уште девет случаи на инфекција со коронавирус, информира веб-страницата на организацискиот одбор Токио 2020 година.

Случаите беа спортист од Јапонија, член на персоналот на една од екипите што пристигнаа во Јапонија, еден локален волонтер и шест локални изведувачи кои работеа на Олимписките игри.

Вкупно, од 1 јули во Токио, бројот на заразени достигна 71 лице, вклучително и 31 странци. Сите тие се поврзани со Игрите.

За потсетување, од 12 јули е воведена вонредна состојба во Токио поради влошената состојба на епидемијата.

Летните олимписки игри во Токио ќе се одржат од 23 јули до 8 август.