Велика Британија го зголемува снабдувањето со вооружени системи за Украина како „одговор на понатамошни акти на агресија од страна на Русија“, изјави денеска британскиот министер за одбрана Бен Валас.

Велика Британија сега испорача 3.615 противтенковски оружја на Украина, а наскоро ќе испорача и мала пратка противтенковски ракети „Javelin“, рече тој пред пратениците во парламентот.

Валас рече дека „почетното снабдување требаше да биде 2.000 противтенковски оружја „New Light, мало оружје и муниција“, но тоа е зголемено и Обединетото Кралство ќе продолжи да испорачува повеќе.

„Наскоро ќе започнеме со испорака на мала пратка противтенковски ракети Javelin“, рече тој, додавајќи дека целото оружје се смета за „одбранбени системи“ и е соодветно „калибрирано“.

Обединетото Кралство исто така размислува за снабдување на Украина со противвоздушни ракети со голема брзина Starstreak „како одговор на нивното барање“. Министерството за одбрана верува дека овој систем ќе остане во рамките на дефиницијата за одбранбено оружје, но ќе им овозможи на украинските сили подобро да го бранат своето небо.

Според британското разузнавање, Русија била успешна само во една од нејзините првични цели во Украина и не успеала да ја неутрализира украинската противвоздушна одбрана, рече Валас.

„Украинските вооружени сили поставија силна одбрана додека го мобилизираа целото население. Арогантната претпоставка на претседателот Путин дека ќе биде добредојден како ‘ослободител’ заслужено се распадна а исто така и моралот на неговите војници“, додаде британскиот министер за одбрана.