ВМРО ДПМНЕ во денешната реакција на отстранувањето на споменикот на Андон Ќосето, ја обвинија власта за нецивилизарно однесување, надвор од законот и овој чин го споредија споредија со уривањето на спомениците од страна на Талибанците и припадниците на ИСИС.

 -Само Талибанците во Авганистан и радикалите на ИСИС во Сирија и во Ирак уриваа споменици. Нивната деструкција, невидена за 21 век ја осуди целиот цивилизиран свет. Истото што го правеа Талибанците и ИСИС во регионите зафатени од војна, го гледаме денес во Македонија, во срцето на Европа, од страна на СДСМ, рече крсте Јовановски на денешната прес конференција.

-СДСМ, кукавички во раните утрински часови решија да го задоволуваат својот апетит за деструкција.СДСМ не може да поднесат да гледаат ништо што е изградено, создадено и што претставува паметник за македонската историја. Не им дава мир истовремено многу ги боли бидејќи тие самите се неспособни за ништо креативно, рече Јовановски.