Шилегов: Донираните споменици во Скопје не се платени

Тој информира дека Град Скопје има допис од Претпријатието „Рудници и железарница“ иститути кои ги лиеле спомениците од Здружението, тие се неплатени кон нив и од Градот бараат изветување каде се наоѓаат спомениците за нивни потреби во судската постапка што ја водат за неплатен долг за споменици

Донаторот на Ќосето се уште не пројавил интерес да го земе споменикот

Единствен кој пројави интерес за објектот познат во јавноста како „споменикот на Ќосето“ е Општина Сопиште, која планира да го постави на кружниот тек кој ги поврзува Сопиште и Сончев Град.

Споменикот на Ќосето е во магацин во МЗТ, донаторот може да си го земе

На местото на постаментот кој ќе биде урнат бидејќи е дивоградба, ќе биде насадено дрво „за човекови права“ под кое ќе биде изгравиран Членот 10 од Општата повелба за човекови права на Обединетите нации

Општина Центар: Споменикот на Ќосето беше дивоградба

Зошто отстранувањето е извршено ноќе, на истиот начин како што претходната власт и ги поставуваше, од Град Скопје најавија дека на ова прашање ќе одговори градоначалникот на Скопје Петре Шилегов. Во меѓувреме кусо одговорија дека е за да не се загрози безбедноста во сообраќајот

Ќосето „замина“ во магацините на поранешната фабрика МЗТ

Споменикот кој од септември 2014 година се наоѓаше пред судовите, е отстранет со налог од градежниот инспекторат на општина Центар по извршениот увид и утврдената фактичка состојба дека немало решение за негово поставување

Го нема веќе Ќосето пред судот

Доцна ноќеска од пред Врховниот суд е отстранет споменикот на Андон Ќосето. На социјалните мрежи објавија видеа од вадењето на споменикот, за кој беа најжестоки барањата да биде тргнат поради неговата контровезност во историјата. Споменикот беше отстранет без најава. Најголем број од спомениците беа поставувани ноќе од страна на власта на ВМРО ДПМНЕ.