Се е по закон и нема ништо незаконски, сите средства, до последниот денар се распределени по прецизна методологија и доделени низ транспарентен процес, реагираат од ВМРО ДПМНЕ на изнесените информации на прес конференцијата на владиниот портпарол Миле Бошњаковски, за потрошените 38 милиони евра за владино реламирање, кампањи и пропаганда.

-Ваквата напумпана и манипулативна прес конференција е беспредметна, бидејќи информациите за кампањите и за средствата доделени на медиумите беа претходно јавно објавени уште пред две години. Очигледно е потребата за евтин сензационализам, страв од пораз и дефокусирање на јавноста и затоа е избран овој период, се вели во соопштението.

ВМРО ДПМНЕ не негира дека се давале пари за рекламирање и кампањи, но како што велат „јавните кампањи на владата имаа едукативна и информативна функција, а епилогот од кампањите донесоа видливи резултати: 100 нови странски инвестиции, подобрен имиџ на државата, дуплиран број на туристи, зголемен број на патници“.

Отворањето на темата за кампањите и средствата исплаќани на медиумите преставува обид да се избега од вистинските скандали поврзани со тендерите на актуелни владини функционери.