„East Gate Mall“, најголемиот трговски центар во земјава, ќе биде отворен денеска. Нуди широк избор на 220 локални и интернационални брендови, а комплексот располага и со модерни кафетерии, посебен оддел за брза храна со капацитет за 800 посетители, хипер маркет, салони за бела техника и мебел и кино сали.

Обезбеден е паркинг простор за околу 2.000 возила и ќе биде единствен мол во земјава кој е опкружен и со зелени паркови. Трговскиот центар се наоѓа на местото на поранешниот Скопски саем, на само пет минути од центарот на Скопје.

Очекувањата се дека трговскиот центар ќе има околу 12 милиони посетители годишно, а закупците ќе остварат нето промет од 120 милиони евра. Предвидено е да се отворат повеќе од 2.500 работни места, пред сè, во секторот трговија, но и во услужните дејности и оние кои се компатибилни со трговијата.

„Fashion Group“, која е дел од 200-те брендови што ќе бидат застапени во трговскиот центар, по повод отворањето најавува богата програма со изненадувања за посетителите.

Fashion Group со точна утврдена агенда и протоколи, има изненадувања за секој посетител, почнувајќи од 10 часот за децата во OKAIDI во присуство на Црвениот Крст на Град Скопје и нивните штитеници, 10:30 часот во PARFOIS, брендот SPRINGFIELD од 11:00 часот, TIMBERLAND во 11:30 часот, со музичка забава Fashion & Friends од 12 часот, Mango во 12:30 часот и Dan JOHN во 13:30 часот, информираат од оваа групација.

И останатите брендови, по повод отворањето на нивните продажни места во трговскиот центар, најавуваат низа попусти и забавни содржини за посетителите. Трговскиот центар е дел од мултифункционалниот проект „Skopje East Gate“ кој предвидува и изградба на резиденцијален комплекс и канцелариски парк со вкупна бруто изградена површина од над 500.000 м2.

„Skopje East Gate“ е дел од приватната инвестициска групација „Балфин“ која од основањето во 1993 година е активна на полето на недвижности, малопродажба, минерална индустрија, туризам, земјоделство, енергетика, услуги и инвестиции. Вкупната инвестиција се проценува на околу 103 милиони евра, а за изградба на трговскиот центар лани беше потпишан договор за синдициран заем во вредност од 72 милиони евра со домашни и странски банки. Ова е втор проект на оваа групација по изградбата на Скопје сити мол кој во 2015 година го продаде на британската компанија Hystead Limited.