Премиерот Зоран Заев на прес-конференција на отворено по настанот под Скопско кале, поврзан со Светскиот ден за заштита на животната средина, уште еднаш повтори дека македонските црвени линии во разговорите со Бугарија се македонскиот идентитет и јазик.

Тој демантира дека се водат други разговори, освен разговорот меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји кои работат на изготвување на планот за движење на соработката во иднина меѓу соодветните ресори.

Заев и денеска ги оцени како несериозни изјавите од опозициската ВМРО-ДПМНЕ и дека тие може да предизвикаат штетни последици. Португалскиот модел, кој Заев како окарактеризира како инвентивен и креативен и како добра основа за наоѓање на решение во спорот со Бугарија, рече дека единствениот документ за кој се разговара.